Dominik Beier: Διαφάνεια και σταθερό θεσμικό πλαίσιο για να γίνουν επενδύσεις.

«Τριπλάσιες επενδύσεις σε προσωπικό, μάρκετινγκ και διαφήμιση θα κάνουμε εφόσον οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και πάρουμε μόνιμη άδεια δήλωσεο νέος  CEO της αυστριακής εταιρείας στοιχημάτων Interwetten, ο Dominik Beier.

Ο κ. Beier που βρίσκεται από τις αρχές του 2019 σε αυτή τη θέση τονίζει ότι ένα διαφανές και σταθερό θεσμικό πλαίσιο αποτελεί προϋπόθεση για να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις τόσο στον κάδο των τυχερών παιχνιδιών όσο και σε οποιονδήποτε κλάδο. Μιλώντας για το νέο νόμο για τις μόνιμες άδειες διαδικτύου στην Ελλάδα, που πλέον έχει παγώσει, σημειώνει ότι θεωρεί ότι θα έπρεπε όταν τελικά έρθει να ανοίγει πραγματικά την αγορά, θέτοντας αυστηρά κριτήρια και όχι υψηλό τίμημα αδειοδότησης.

Για την  Interwetten που διαθέτει 1,8 εκατομμύρια πελάτες από περισσότερες από 200 χώρες και τα μικτά της κέρδη ετησίως ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ, η  ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως για το ρυθμό ανάπτυξής και τις προοπτικές της.  Η εταιρεία ιδρύθηκε στη Βιέννη το 1990 ως πάροχος αθλητικών στοιχημάτων και σήμερα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαδικασίες χορήγησης αδειών στην Ιταλία, την Ισπανία, το Schleswig-Holstein (Γερμανία), την Ιρλανδία και τη Σουηδία.  Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω συνεργασίας με την εταιρεία RABEL η οποία διαθέτει προσωρινή άδεια.

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις. Είναι όμως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός; Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας για να προσελκύσει ξένους επενδυτές;

Χρειαζόμαστε διαφάνεια και σταθερό θεσμικό πλαίσιο για να κάνουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Πρέπει να ξέρουμε πώς θα είναι το νομοθετικό πλαίσιο όχι μόνο  σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου. Η Interwetten επενδύει στις αγορές που δραστηριοποιείται μακροπρόθεσμα και το πιο σημαντικό τόσο για μας αλλά πιστεύω και για οποιαδήποτε επιχείρηση θέλει να δραστηριοποιηθεί σε μια χώρα στο εξωτερικό είναι η διαφάνεια στο νομικό πλαίσιο. Στη Δανία, τη Βρετανία την Ισπανία έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στον κλάδο μας και το έχουν καταφέρει και εμείς με το θεσμικό πλαίσιο ξεκάθαρο και διαφανές μπορούμε να επενδύσουμε με ορίζοντα 5-10 ετών.

Στην Ελλάδα αντίθετα, προς το παρόν, το θεσμικό πλαίσιο είναι σύνθετο, συνεχώς περιμένουμε τα τελευταία χρόνια τον νέο νόμο για τις μόνιμες άδειες και τώρα για άλλη μια φορά έχει παγώσει.

Σε τι ποσό ανέρχονται οι ετήσιες επενδύσεις σας και πόσο θα μπορούσαν να αυξηθούν αν είχατε ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο;

Το ύψος των επενδύσεών μας εξαρτάται από τη στρατηγική ανάπτυξης που έχουμε κάθε φορά. Σήμερα επενδύουμε ετησίως το 25% των μικτών κερδών μας (GGR) αλλά αν είχαμε ένα σταθερό  θεσμικό πλαίσιο θα μπορούσαμε να τριπλασιάσουμε αυτό το ποσό. Οι επενδύσεις αφορούν στην παρουσία μας στη χώρα και σχετίζονται με ενέργειες μάρκετινγκ και διαφήμισης, χορηγίες.

Στην Ισπανία που μπορούμε να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμα την ανάπτυξή μας κάνουμε όλες αυτές τις επενδύσεις και θα μπορούσαμε να τις κάνουμε και στην Ελλάδα.

dominik beier2

Ποια είναι χαρακτηριστικά της ελληνική αγοράς τυχερών παιχνιδιών, σε σχέση με τις άλλες αγορές που δραστηριοποιείστε;

 Η ελληνική αγορά είναι πολύ ελκυστική, έχει μεγάλη ιστορία στα τυχερά παιχνίδια και είναι αποδεκτά από την κοινωνία κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Είναι μια αγορά σε ανάπτυξη και έχει ενδιαφέρον γιατί έχει προοπτική ανάπτυξης ενώ και ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ για τον αθλητισμό δημιουργώντας περαιτέρω δυνατότητες μεγέθυνσης. Δεν είναι και όπως η Βρετανία που είναι το «σπίτι του στοιχηματισμού» αλλά είναι μια σημαντική και ελκυστική αγορά. Ωστόσο για να αναπτυχθούμε σε αυτή χρειάζεται σχεδιασμός και επομένως διαφάνεια. Η αγορά στην Ελλάδα κυριαρχείται από κάποιους μεγάλους παίκτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για τις μικρές εταιρείες οι οποίες έχουν κάποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που δεν τα έχουν οι μεγάλες εταιρείες. Ανάλογες συνθήκες μεγάλες εταιρείες και ανταγωνισμός υπάρχει σε όλες τις αγορές, αλλά υπάρχει χώρος και για μας, αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα που μας δίνει το μικρό μας μέγεθος όπως την ταχύτητα στην εφαρμογή των αποφάσεων και η ευελιξία σε σχέση με τους μεγάλους που απολαμβάνουν το πλεονέκτημα της οικονομικής τους δύναμης. Όμως οι μεγάλοι Οργανισμοί δεν μπορούν να πάρουν και να εφαρμόσουν γρήγορα νέες στρατηγικές και αποφάσεις, σε αντίθεση με εμάς.

Όταν έρθει τελικά κάποιος νέος νόμος για μόνιμες άδειες στο στοίχημα στο διαδίκτυο, θα ενδιαφέρει την Inetrwetten να αδειοδοτηθεί;

Ναι βέβαια. Έχουμε ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα εδώ και καιρό και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά.  Βέβαια ο νέος νόμος όπως παρουσιάστηκε είχε κάποια προβλήματα στα οποία αναφερθήκαμε με τη συμμετοχή μας στη διαβούλευση.

Η αρχική επένδυση στα 5 εκατ. ευρώ, είναι μεγάλο ποσό και το ότι είναι τόσο ψηλά το απαιτούμενο κόστος των αδειών δεν είναι δίκαιο για τις μικρές εταιρείες, γιατί δεν θα μπορέσουν να μπουν στην αγορά. Οι λίγες πολύ μεγάλες μπορούν να το πληρώσουν για μας είναι μια πρόκληση αλλά θα το κάνουμε, όμως για τις μικρές εταιρείες το ποσό είναι απαγορευτικό και θα μείνουν εκτός αγοράς. Όμως το υγιές για την αγορά και αυτό που επιδιώκει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο είναι να υπάρχει μεγάλος αριθμός παικτών στην αγορά, η αγορά να είναι ανοικτή και να δίνει ευκαιρίες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε μια αγορά τόσο υψηλότερος ο ανταγωνισμός και η αγορά λειτουργεί καλύτερα σε σχέση με μια αγορά που δημιουργείται για 5-6 εταιρείες.

 Αυτό είναι εξάλλου το σύστημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, να τίθενται κριτήρια τα οποία οι ενδιαφερόμενοι να πρέπει να πληρούν, και εφόσον τα πληρούν να μπορούν με ένα μικρό αντίτιμο να αδειοδοτηθούν. Τα κριτήρια όμως πρέπει να είναι αυστηρά, ώστε να  εξασφαλίζεται υπεύθυνο παιχνίδι, προστασία παικτών και ασφάλεια και ότι η αγορά λειτουργεί με υγιή τρόπο.

Αντίθετα, αν η αγορά είναι περιορισμένη, ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί και δημιουργεί το περιθώριο να προσφέρουν κάποιοι ανταγωνιστικές αποδόσεις από τη μαύρη αγορά. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές αυτό σε όλες τις αγορές που δεν είναι ανοιχτές και ανταγωνιστικές. Και οι εταιρείες βέβαια  που λειτουργούν στη μαύρη αγορά, δεν τηρούν κανένα κριτήριο προστασίας των παικτών είναι απόλυτα ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες και ταυτόχρονα το Δημόσιο χάνει έσοδα.

Έχει η Interwetten σχέδια να επεκταθεί σε νέες αγορές;

Έχουμε πολλές δυνατότητες ακόμη στις 5 χώρες που βρισκόμαστε ήδη Ισπανία, Ελλάδα, Σουηδία, Γερμανία και Αυστρία, έχουμε δική μας τεχνολογία και μεγάλη εμπειρία στην αγορά τα τελευταία 30 χρόνια.

Όσον αφορά τις νέες αγορές, μας ενδιαφέρουν οι αγορές που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη.

Η αγορά των ΗΠΑ είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά μακροπρόθεσμα, και θα είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου τα επόμενα 5-10 χρόνια, αλλά αυτό δεν θα γίνει αμέσως και αν κάποιος πάει τώρα θα χρειαστεί να επενδύει με επιμονή και υπομονή. Μας ενδιαφέρουν οι αγορές στη Λατινική Αμερική, Βραζιλία , Κολομβία, Μεξικό που έχουν πια ρυθμιστεί και σύντομα η Αργεντινή. Η Ασία δεν μας ενδιαφέρει αλλά η Αφρική έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και αποφασίσαμε να επεκταθούμε εκεί σε χώρες όπως Νιγηρία, Τανζανία, Κένυα, Γκάνα, ξεκινώντας από μια χώρα από αυτές από το φθινόπωρο και στις υπόλοιπες την επόμενη τριετία.

Μείνε cool & παίξε live* στην Interwetten

Stoiximan.gr

Stoiximan.gr

"Mobile Operator of the Year - EGR Awards 2019"
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Bet365.gr

Bet365.gr

"Κορυφαία στον κόσμο"
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Betshop.gr

Betshop.gr

"Εδώ είναι το παιχνίδι"
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Bwin.gr

Bwin.gr

"Καλώς ήρθες στα μεγάλα παιχνίδια"
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Sportingbet.gr

Sportingbet.gr

"Όχι τυχαία επιλογή"
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Interwetten.gr

Interwetten.gr

"Betting is our sport"
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Vistabet.gr

Vistabet.gr

"Όλα παίζονται εδώ"
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Novibet.gr

Novibet.gr

"100% δίπλα στον παίκτη"
ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Στοιχηματικές

SB jackpots L

SB jackpots R